×

Μήνυμα

Failed loading XML... attributes construct error Couldn't find end of Start Tag rss line 1 Extra content at the end of the document
Κυρ29Νοε201518:29

Διακήρυξη ΣΥΝΕΚ για εκλογές ΕΛΜΕ 2015

Εμφανίσεις: 4276 hits 18:29 Παρατάξεις > ΣΥΝΕΚ

Βιώνουμε τις δύσκολες και σκληρές συνέπειες του Μνημονίου. Απαιτείται διαρκής αγώνας και επαγρύπνηση για δημοκρατικές διεκδικήσεις, εθνική ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

Στο χώρο του δημόσιου σχολείου το έτος που διανύουμε, και ως αποτέλεσμα των αγώνων του κλάδου, υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε κάποια από τα προβλήματα:  επιλογή διευθυντών από τους συλλόγους  ,

Παρ20Μαρ201510:43

Για την Παγκόσμια Μέρα 21 Μάρτη

Εμφανίσεις: 3864 hits 10:43 Παρατάξεις > ΣΥΝΕΚ

Η 21 Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Στα Σχολεία, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις για το θέμα αυτό. Στη δημόσια σφαίρα (ΜΜΕ κλπ) τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς ντόρος για το θέμα και έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση, τις πιο πολλές φορές όμως επιφανειακή. Πρόκειται κυρίως για κλισέ και συνθήματα. Για παράδειγμα, αν ο Έλληνας είναι ρατσιστής ή όχι, αν έχει χάσει το αίσθημα της φιλοξενίας που είχε και άλλα πολλά.

Αν και ο ρατσισμός έχει πολλές καθημερινές εμφανίσεις, με βασική πλευρά τη στοχοποίηση του αδύνατου ή του διαφορετικού, το μεγάλο θέμα για τη χώρα μας που τροφοδοτεί και πολιτικά το ρατσισμό είναι η  παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας που έχουν εισρεύσει είτε για ένα καλύτερο μέλλον, είτε απλά για να γλιτώσουν τη ζωή τους από τις εστίες του πολέμου και του χάους.

Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχτεί με την υπογραφή τους να γίνει η χώρα μας αποθήκη ανθρώπων και διαλυμένων ζωών. Ενώ οι μάζες των εξαθλιωμένων σκοπεύουν να πάνε προς το κέντρο της Ευρώπης, εμείς τους κρατάμε με το στανιό εδώ πέρα γιατί έτσι ορίζουν οι συνθήκες του Δουβλίνου που έχουμε υπογράψει!

Εν τω μεταξύ σε πολλές από τις γειτονικές μας περιπτώσεις πολέμων, η ίδια η ΕΕ έχει πριμοδοτήσει μαζί με τις ΗΠΑ συρράξεις και ανατροπές  κυβερνήσεων ή στηρίζουν αυταρχικά καθεστώτα που με τη σειρά τους δημιουργούν προσφυγικά ρεύματα.  Παραδείγματα τέτοια είναι η Λιβύη και η Συρία. Έτσι, ενώ έχουν βάλει το χέρι τους στην ανατίναξη της Μ. Ανατολής και Αφρικής αρνούνται να μολυνθούν από τις συνέπειες της πολιτικής τους και επιφυλάσσουν για εμάς το ρόλο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Η κατάργηση ή η συνολική αναθεώρηση των συνθηκών αυτών είναι λοιπόν απαραίτητος όρος για να δούμε αλλαγή στο τεράστιο αυτό θέμα. Οποιοσδήποτε άλλος προσανατολισμός όπως στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιχειρήσεις σκούπα, φράχτες κλπ αφενός δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφετέρου ρίχνουν νερό στο μύλο ρατσιστικών πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν ότι για όλα φταίει ο πρόσφυγας που προσπαθεί να γλιτώσει τη ζωή του. Και βέβαια αφήνουν τους πραγματικούς φταίχτες εκτός συζήτησης.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο προωθητής της ειρήνης στην περιοχή. Δεν μπορεί να καίγεται η γειτονιά μας και να πιστεύουμε ότι το σπίτι μας δεν θα επηρεαστεί. Καμιά συμβολή λοιπόν από δω και πέρα σε πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή μας.

Τέλος, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους μετανάστες και πρόσφυγες θα ανακουφίσει πρακτικά τη ζωή τους και θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να τους αντιμετωπίσουν διαφορετικά

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η απλή επίκληση του ανθρωπισμού και της γενικής αρχής ότι οι «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι», δεν επαρκεί για το πρόβλημα της ανόδου τα τελευταία χρόνια ρατσιστικών απόψεων σε μεγάλο τμήμα των Ελλήνων. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και γεωπολιτικό και μόνο έτσι μπορεί να λυθεί.

ΣΥΝΕΚ Χανίων

Σχόλιο (0) Εμφανίσεις: 3864